Esport betting tips

esport betting tipsLär dig betta på esport

Har du funderat på att börja betta på e-sport men känner dig osäker på hur det egentligen funkar? Här får du en introduktion till hur det funkar och vilka de vanligaste spelen är.

När du har koll på hur betting på esport går till kan vi rekommendera att kolla in dessa spelbolag:

SPELBOLAG Bonus Recension Spela
1 100% upp till 2000kr Recension Spela
2 100% BONUS UPP TILL 1000KR Recension Spela
3 100% vinstboost upp till 5000 kr Recension Spela
4 1000 SEK Spelkrediter Recension Spela
5 100% UPP TILL 1000 KR Recension Spela

Vad är betting på esport?

Betting på esport innebär betting på organiserade matcher samt turneringar inom dator- och tv-spel, och betting funkar på i stort sett samma sätt som när du spelar på annan sport. Ditt jobb är helt enkelt att förutspå vinnaren (antingen ett lag eller en enskild spelare), men det brukar också finnas andra vad du kan lägga där du försöker förutspå vad som kommer att ske i matchen.

Det här är några av de spel du kan betta på:

Att tävla i datorspel är inget nytt. Det började med att man tävlade i lag med arkadspel och redan på tidigt 1990-tal anordnade Nintendo världsmästerskap i datorspel. I början handlade det mest om att ha kul och testa sin skicklighet, men allteftersom det blev mer populärt att följa dessa turneringar ökade också omloppet av pengar i sporten.

Den första proffsspelaren någonsin var Dennis Fong som vann ett par stora turneringar inom Doom III och Quake i slutet av 90-talet. Sporten ökade i popularitet och på senare år har även spelbolagen fått upp ögonen för den, vilket innebär att många nu erbjuder e-sport som en del av sin sportsbook. Numera finns också ett flertal spelare som lever på esporten.

Esport odds

Esport odds funkar precis som när du bettar på en fysisk sport. Viktigast av allt är att känna till hur odds fungerar.

Oddset är den siffra (i decimalform) som spelbolagen sätter på ett visst utfall – till exempel 1.20 på att Fnatic vinner en match i Counter Strike. Då oddset för ett visst utfall är så pass lågt så betyder det att det är en stor sannolikhet att just det laget eller spelaren ska vinna – på så sätt gör du inte en särskilt stor vinst.

Ett högt odds betyder att det är en betydligt mindre sannolikhet att det laget du bettar på ska vinna vilket ger dig en större prissumma om ditt vad går in. Du tar dock en större risk om du bettar på det högre oddset då du kanske inte alls vinner – detta om du litar på de som sätter oddsen (som oftast kan sin sak).

För att avgöra om ett högt odds är värt att satsa på hjälper det att vara insatt i sporten. Då kan du fatta ett mer informerat beslut.

Varför just esport?

Gillar du redan att spela tv-spel? Då följer du säkert många av de stora turneringarna, vilket är kul i sig – och när du satsar pengar på ett visst utfall blir det hela ännu mer spännande. Det som är extra kul är också lagandan som skapas när spelarna spelar på esport.

Många av de som spelar streamar sina spel via Twitch och har en ganska avslappnad relation med sina följare, vilket gör att det skapas en mer familjär stämning än när du följer andra sporter. De professionella spelarna som du bettar på medverkar i stora turneringar där du som åskådare kan följa resultatet via din egen dator – detta brukar göras utav miljontals tittare.

Som åskådare kan du utefter detta betta på vem som kommer vinna spelet även betta på hur du tror att lagen kommer att göra ifrån sig, men det går också att betta på en individuell spelare inom det lag som spelar.

Det fungerar mer eller mindre precis som när du bettar på vilken sport som helst, bara det att det är dator- eller tv-spel som det handlar om istället. Dessutom är det enkelt att betta – du behöver bara tillgång till internet, en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon, samt ett användarkonto hos ett spelbolag.

Vilka spel är de populäraste?

League Of Legends betting

Leauge Of Legends är ett onlinedatorspel som är lagbaserat där ni som lag har som uppgift att förstöra motståndarnas bas. Detta spel släpptes år 2009 då endast för Microsoft Windows, men finns nu även till Mac OS och har länge legat i toppen över de mest spelade titlarna online inom esport. Ni kan välja att vara lag om sex eller tio spelare i varsitt lag och spelet är helt gratis att ladda ner, dock finns det material som måste låsas upp allteftersom. Detta spel innehåller sju olika ligor, dessa kallas: Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master samt Challenger där det är fem divisioner i varje liga. Vinner ni en match så samlar ni på er ”League Points”.

Dota 2 betting

Dota 2 är ett actionfyllt strategispel med inriktning på fantasy och är en uppföljare till Warcraft 3. Du spelar som lag i detta spel, alltid två lag mot varandra. Varje lag består utav 5 stycken spelare och respektive lag ska försvara sin egen bas och försöka störta den andras bas. De fem olika spelarna kallas för hjältar och varje spelare styr sin hjälte och varje lag behöver köpa hjälpmedel samt utrustning för att kunna uppgradera sin styrka och kunna slåss bättre.

Spelet har funnits sedan i juli 2013 och fick ett rejält uppsving i form av grafik år 2015. Det pågår tävlingsmatcher i Dota 2 mycket ofta och utgivaren till spelet arrangerar varje år en turnering vid namn ”The International” som hålls i Seattle. Vinnarna år 2013 var fem spelare ifrån Sverige som fick dela på en prissumma på nästan nio miljoner kronor.

CSGO betting

2012 lanserades CS Go betting och blev snabbt ett mycket populärt spel inom esporten. Spelet är ett slags målbaserat multiplayerspel där spelaren väljer lag, och dessa lagen är antingen Terrorists eller Counter Terrorists. Counter Terrorists är insatsstyrkor och varje lag har ett mål som ska klaras men lagen ska även försöka eliminera motståndarlaget. När laget har fullbordat ett mål så ger spelaren pengar, skulle du däremot göra någonting negativt så som att skada en lagkamrat så blir det ett kontantavdrag. Du som spelare köper utrustning samt vapen med pengar som du tjänat in på de tidigare rundorna du spelat.

Det finns även professionella tävlingar för CS GO där grundarna bakom spelet organiserar sponsrade evenemang som kallas för ”majors”. Här kan du vinna stora pengar som betalas av publiken som bland annat köper virtuella nycklar för att öppna upp lådor. Majors som turneringarna kallas för har oftast stora pengar i potten, hittills har prispotten legat på 250 000 USD samt en ökad publik för varje tävling. Runt 10 000 åskådare övernattar på arenorna och tävlingen streamas av miljontals människor.

Starcraft 2 betting

Starcraft 2 lanserades år 2010 i juli och är mer utvecklat för ett multiplayerspel där fler spelare ska kunna spela samtidigt. Man kan som högst spela med åtta spelare per flerspelarmatch där det totalt finns 16 spelarplatser. Efter att åtta av dessa platser fyllts av spelare blir resterande observatörer. Detta spel är en utav de mest populära esport-titlarna där du kan göra satsningar med riktiga pengar. Det kan däremot vara relativt svårt att hitta nätcasinon som erbjuder betting på spelet Starcraft 2.

Förutom dessa spel som nämnts ovan finns det även kända spel så som Battlefield 1, Call of Duty, Halo, World of Tanks samt Overwatch som också är mycket populära att betta på.

Spela på esport – och spela esport

Det är givetvis mycket fördelaktigt om du har stor förståelse för just spelen som spelas i sporten då det kan vara väldigt svårt att betta annars, du behöver alltså en bettingstrategi. Det är en stor fördel om du själv möjligtvis spelat spelen som du bettar på och har ett genuint intresse, vilket brukar vara standard. Det kan annars vara svårt att fatta viktiga beslut om du inte förstår vad själva spelet går ut på, så om du aldrig spelat spelet som du vill betta på, läs gärna på nätet innan du ger dig in i bettingen på esport. Lär dig mer om spelarna, lagen och själva spelet – varför inte testa spela det själv? Genom att veta lite om de olika strategierna som finns ger det dig en större chans till att vinna.

Se till att du får de bästa esport oddsen

Det finns en uppsjö av olika bettingsidor där du kan betta på esport. För att inte bli helt vilse i denna djungel så bör du kolla upp oddsen hos de olika spelbolagen för att få de bästa möjliga oddsen. Det är det allra första du ska tänka på när du ska välja då oddsen kan skilja sig otroligt mycket mellan de olika spelbolagen. Se även till att de ger många olika valmöjligheter inom just esport då det ibland kan vara lite klurigt att hitta. Du kan även kolla om det finns någon slags förmånlig välkomstbonus så att det blir lättare att bygga upp ditt saldo. Däremot ska man komma ihåg att bonusar oftast också gör att man får ett så kallat omsättningskrav, det vill säga att du måste spela igenom bonussumman ett visst antal gånger innan du kan ta ut en vinst.

SPELBOLAG Bonus Recension Spela
1 100% upp till 2000kr Recension Spela
2 100% BONUS UPP TILL 1000KR Recension Spela
3 100% vinstboost upp till 5000 kr Recension Spela

Många spelbolag har sett vilken efterfrågan det är och därmed så erbjuds ofta esport odds. Många känner säkerligen till de stora bolagen. Exempelvis hos Betway, bet365, Bethard, Unibet och Mr Green kan du betta på esport.

Se till att börja med att fokusera på de största turneringarna och ligorna som arrangeras runt om i världen. Tips på turneringar inom esport finner du här under:

 • League of Legends World Championships
 • Capcom Pro Tour
 • eGames
 • Halo World Championships
 • ELEAGUE
 • Call of Duty Championship
 • Major League Gaming
 • Evolution Championship Series
 • World Electronic Sports Games
 • The International Dota 2 Championships
 • net World Championship Series

Satsningar och odds

Du gör din egen satsning som är den summan som du i början väljer att spela för. Detta kallas för bankroll eller bankrulle. Det kan också benämnas som money management. Du bör komma ihåg att aldrig komma in i tänket att du ska vinna tillbaka pengar som du förlorat då detta lätt kan gå överstyr. Du bör hålla bra koll på ditt spelsaldo.

Du bör även hålla koll på spelarnas namn, dessa brukar oftast ha olika typer av smeknamn så som de svenska lagen som heter Ninjas in Pyjamas samt Crowns. Nedan listas några lag som just nu är rankade högst i världen inom esport:

 • Starcraft 2: ByuN, INnoVation, GuMiho, soO samt Dsrk.Sc2
 • Dota 2: Newbee, LGD, Forever Young, Team Liquid och Virtus Pro
 • Heroes: MVP Black, Roll20 esports och Fnatic
 • LoL: Flash Wolves, Royal Never Give Up, Longzhu Gaming och SK Telecom T1
 • CS: GO: SK, Astralis, FaZe Clan, G2 Esports och Cloud9

Speltips för esport

Det som är bra med att hålla koll på de individuella spelarna är att du lättare vet deras strategier, exakt som när du bettar på en fotbollsmatch där du kan betta exempelvis vem som kommer göra nästa mål – oftast har du kunskap kring spelarna så att du kan göra en sådan bedömning. Samma behövs inom esporten där du bettar. Någonting som är värt att nämna är att det svänger snabbt inom esporten då spelare ofta byter lag och så vidare.

Se till att kolla upp hur lagens tidigare resultat sett ut för att kunna lägga upp en bettingstrategi. Det kan vara bra att kolla upp tidigare spelresultat från spelare. A och O är faktiskt att förbereda dig inför en esportmatch – läs på och kolla upp det som nämnts här ovan. Det är trots allt pengar som du spelar med och du vill ju inte förlora dem. För att vara extra förberedd kan du följa proffsen inom esport, kolla upp esportligorna och turneringarna för att lära dig mer om spelen och om lagen, du kan även följa dessa proffs via deras sociala kanaler så som Instagram, Twitter och Facebook för att hålla stenkoll.