Vad menas med units och hur fungerar det?

Om du vill lyckas inom betting är det viktigt, ja kanske till och med avgörande, att du lär dig om unitsystemet. Du kommer snabbt att märka att “units” och “unitsystem” är begrepp som används väldigt ofta inom bettingsammanhang. Units är en fiktiv valuta som används för att förenkla bettingen. Den största fördelen är att spelare kan få bättre kontroll över sitt spelande genom att kontinuerligt betta på en jämn nivå. Units gör det lättare att föra statistik över det egna spelandet, och spelbolag använder unitsystemet för att värdera speltips.

Vad är en unit?

Units är en fiktiv valuta som underlättar när du satsar på ett spel. Units mäter hur mycket en spelare bettar. Det som gör units så användbart är att de är anpassade efter varje spelares individuella spelkassa. Detta innebär att du enkelt kan ha koll på hur många % av din totala spelkassa du satsar. Det är alltså storleken på din totala spelkassa som avgör just din unitstorlek. De två vanligaste unitskalorna är 1–5 och 1–10. Generellt rekommenderas att du aldrig satsar mer än 5 % av din totala spelkassa på ett spel, därför utgör unitskalan 1–5 totalt 1–5 % av din spelkassa. Unitskalan 1–10 utgör 0,5–5 %. Det är viktigt att du hittar ett unitsystem som passar för just dig. Om du till exempel bestämmer dig för att en unit utgör 1 %, och din totala spelkassa är 10 000 kronor, kommer en unit att vara 100 kronor.

Din spelbudget bestämmer unitvärdet

Det är alltså din totala spelkassa som avgör värdet på din unit. Din spelkassa kommer att förändras över tid. Om du har tur ökar den, men den kan även minska. I takt med att summan varierar kommer även värdet på en unit att förändras. Unitvärdet är en viss procent av den totala spelkassan. Om din spelkassa har minskat från 10 000 kronor till 8 000 kronor, är en unit (1 %) nu värd 80 kronor. Detta gör det lättare för spelare att ha kontroll över sina satsningar.

På vilket sätt är units användbart?

Den främsta fördelen med units är att du som spelare har kontroll över dina satsningar och kan satsa kontinuerligt och proportionellt mot den totala spelkassan. Detta gör att satsningarna är individuellt anpassade, och att du satsar vad din plånbok tillåter. De flesta spelbolag rekommenderar att man inte satsar mer än 5 % av den individuella spelkassan. Detta minskar risken för att spelaren ska förlora stora summor på en gång om det går dåligt, vilket skapar ett långsiktigt mer hållbart spel.

Units möjliggör även en jämförelse med andra spelare. 500 kronor kan vara en väldigt hög satsning för en spelare, men en relativt låg för annan. Att jämföra i faktiska summor är därför irrelevant i många sammanhang. Om man däremot jämför i units är det lättare att förstå. Tittar man på hur många units en spelare satsar är det lättare att bilda sig en uppfattning om hur denne värderar sitt spel. Det här är väldigt användbart när du vill rygga på andra (samt för spelare som vill rygga på dig). Med andra ord har unitsystemet underlättat kommunikationen mellan spelare.

Vad menas med flatbets?

Flatbets innebär att du satsar samma summa varje gång, oavsett om storleken på din spelkassa förändras. Exempelvis kan ditt flatbet vara 200 kronor och din spelkassa 10 000 kronor. Om din spelkassa ökar till 15 000 kronor kommer ditt flatbet fortfarande vara 200 kronor. Det går även att göra så att ditt flatbet ökar eller minskar vid vissa nivåer. Detta är en populär strategi eftersom det är ännu lättare än att använda unitsystem. Den stora nackdelen är att din spelkassa kan ta slut snabbt om du förlorar flera gånger i rad.

Slutsats

Nu har du förhoppningsvis en lite bättre förståelse för vad units och unitsystemet är för något. Om du är seriös med din betting är det en stor fördel, om inte ett måste, att förstå hur det fungerar. Units förenklar betting på många sätt. Dels får du som spelare bättre kontroll över dina satsningar, dels minskar du risken att förlora stora delar av din spelkassa. Förutom att dina satsningar kommer att vara mer kontrollerade så är det enklare att jämföra olika spelares bettingstrategier och ta rygg på andra spelare.

Du måste själv bestämma värdet på dina units som en viss procent av din totala spelkassa. Det faktiska värdet på dina units kommer att förändras i takt med att din spelkassa förändras. Maximal satsning är oftast 5 % av spelarens totala spelkassa, vilket minskar risken för stora förluster. Vissa spelare kanske tycker att unitsystemet verkar svårt och krångligt. Om du är en av dessa kan du istället använda dig av strategin med flatbets. Det innebär att du istället alltid satsar en viss summa (exempelvis 200 kronor) oavsett storleken på din spelkassa.