Asian handicap – förklaring och exempel

Asian handicap är en spelform som härstammar från Asien. Spelformen har blivit populär bland de professionella spelarna men är något som kan användas av alla, även om det kan verka komplicerat till en början. Att använda sig av asiatiskt handikapp vid spel innebär att det endast finns två möjliga resultat och att chansen att det blir oavgjort är utesluten.


Vad är Asian handicap?

Termen Asian handicap dök upp år 1998. Det var journalisten Joe Saumarez Smith som presenterade den efter att en indonesisk bookmaker hade bett honom om en översättning av den asiatiska benämningen Hang Cheng betting. Spelformen är fortfarande störst i Asien men börjar bli allt mer populär hos europeiska spelbolag. I korta drag går det ut på att öka spelarnas chans till vinst då det endast finns två stycken utfall; vinst eller förlust. Chansen att det blir oavgjort har tagits bort, vilket ökar spänningen. Till en början användes spel med asiatiskt handikapp främst vid fotbollsmatcher men i dagsläget kan det implementeras även på andra sporter.

Hur fungerar Asian handicap?

När du bettar på en match där denna typ av spel är applicerad har spelbolaget gett båda lagen ett varsitt handikapp utifrån deras spelform. Om ett av lagen är en klar favorit blir matchen ändå spännande då lagets handikapp gör att förutsättningarna är jämnare. Det lag som anses vara starkare måste vinna med fler mål för att det ska räknas som en vinst vid spel med Asian handicap. I och med att ett oavgjort resultat inte är möjligt är chansen att vinna med denna spelform nästan 50 %, vilket är en av de saker som lockar med denna typ av spel.

Asian handicap vid livespel

Om du gillar att spela på matcher som redan har satt i gång, det vill säga livespel, kan du göra det med denna spelform. Du kan välja att lägga ditt bet precis när som helst under matchens gång. Det aktuella handikappet baseras då på hur ställningen i matchen är vid den tidpunkt du väljer att placera ditt spel. Låt oss säga att du vill spela på en match där det redan står 2–0 till ena laget och att du vill satsa på det ledande laget. Om du då väljer att lägga ett Asian handicap på -1,5 betyder det att laget måste vinna med en marginal på fyra mål för att ditt bet ska resultera i vinst.

Asian handicap tabell & exempel

När det kommer till den här typen av spelform finns det en rad olika varianter att spela med. I listan här nedanför kan du läsa mer om de olika handikappen, vad de innebär och när de används. Dessa handikapp kan användas vid spel på olika slags sporter, även inkluderat den relativt nya sporten e-sport. Vad som gäller för e-sport hittar du information om längre ner.

Asian Handicap 0.0

Det här är den mest populära varianten när det kommer till asiatiskt handikapp-spel och används främst då de två lagen är väldigt jämna. Den kan liknas vid ett klassiskt 1X2-spel där du satsar på det lag du tror kommer vinna matchen. Att spela med handikapp 0.0 kan liknas vid “draw no bet”. Det innebär att du får tillbaka din insats om resultatet skulle bli oavgjort, eftersom ett sådan resultat inte accepteras när du spelar med asiatiska handikapp. Vinner gör du om det lag du har satsat på vinner och förlorar gör du om de förlorar.

Asian Handicap -0.25

Här ger du det ena laget ett lätt negativt handikapp på -0.25, det vill säga att laget kommer ligga under med en kvartsboll vid matchstart. Detta bet används då det ena laget är något starkare än det andra men ändå inte tillräckligt starka för att en vinst ska vara självklar. Du vinner då det lag du satsar på vinner och om det skulle bli oavgjort får du tillbaka halva din insats.

Asian Handicap -0.5

Om matchen startar med ett handikapp på -0.5 innebär det att laget som du väljer att satsa på måste vinna med minst ett mål för att det ska räknas som vinst. Denna satsning innebär detsamma som en rak vinst; antingen vinner du eller så förlorar du. Vid oavgjort resultat får du inga pengar tillbaka.

Asian Handicap -0.75

Här finns det ett lag som är klar favorit inför matchen och detta lag kommer starta i underläge med ett handikapp på -0.75. För att du ska få in ditt bet måste laget som du har lagt dina pengar på vinna med minst ett mål. Vid en målskillnad på ett mål tar du hem halva vinsten medan en vinst med minst två mål ger dig hela vinsten.

Asian Handicap -1

För att vinna ett spel där laget du spelar på har ett handikapp på -1 måste de göra minst två mål fler än motståndarlaget. Vinner de matchen med bara ett mål blir det ingen vinst för dig men däremot får du tillbaka hela din insats.

Asian Handicap -1.25

Även med detta handikapp krävs det att laget du satsar på vinner med minst två mål för att du ska vinna. Skulle målskillnaden vara endast ett mål går halva din insats förlorad medan den andra halvan går tillbaka till dig.

Asian Handicap -1.5

Här går hela din insats förlorad om laget du satsar på vinner med bara ett mål. Detsamma gäller för förlust eller oavgjort spel. För att du ska kunna vinna krävs det att laget gör minst två mål fler än sina motståndare.

Asian Handicap -1.75

Med ett Asian handicap på -1.75 krävs det en vinst med minst tre mål för att du ska kunna plocka ut vinstpengar. Vinner ditt lag med två mål får du vinst på halva din insats medan andra halvan går förlorad. Vid vinst med endast ett mål förlorar du hela insatsen.

Asian Handicap -2

Ett handikapp på -2 innebär att ditt lag måste vinna med minst tre mål för att du ska vinna. Vid vinst med två mål får du din insats tillbaka och vid vinst med ett mål förlorar du.

Asian Handicap -2.25

Även här krävs det att ditt lag vinner med minst tre stycken mål för att du ska vinna. Du får halva din insats tillbaka vid vinst med två mål medan alla andra resultat innebär förlust.

Asian Handicap -2.5

-2.5 i handikapp innebär att en vinst endast sker då laget du har satsat på vinner med minst tre mål. Alla andra resultat resulterar i en förlorad insats.

Asian Handicap +0.25

Om du väljer att spela med +0.25 i handikapp satsar du på det lag som befinner sig i underläge och ger den en kvartsboll fördel. Här krävs en vinst för att du ska vinna. Vid oavgjort resultat får du tillbaka halva insatsen och vinner på andra halvan.

Asian Handicap +0.5

Detta spel går även under namnet “dubbelchans” och ger dig alltså dubbel chans att vinna. Med detta handikapp leder både vinst och oavgjort till vinst.

Asian Handicap +0.75

En vinst tillfaller dig om spelets underdog antingen vinner eller spelar oavgjort. Om ditt lag förlorar med ett mål går halva insatsen tillbaka till dig medan förlust med fler mål än så innebär förlust även för dig.

Asian Handicap +1

Ett vinnande eller oavgjort resultat krävs för att ditt bet ska ge dig vinst. Med förlust på ett mål får du din insats tillbaka.

Asian Handicap +1.25

Vinst eller oavgjort resultat ger dig en vinst medan en förlust med ett mål ger dig vinst på halva insatsen. Den andra halvan får du tillbaka. Alla andra resultat innebär förlust.

Asian Handicap +1.5

Med ett handikapp på +1.5 kan du vinna även då ditt lag förlorar. En vinst tillfaller dig vid oavgjort, vinst samt förlust med ett mål. Med större förlust än så förlorar du din insats.

Asian Handicap +1.75

Asian handicap +1.75 innebär att du vinner om ditt lag vinner, spelar oavgjort eller förlorar med ett mål. Skulle förlusten vara med två mål förlorar du halva insatsen men får tillbaka den andra halvan. Fler än två mål i förlust innebär att hela din insats går förlorad.

Asian Handicap +2

Om du väljer att spela med detta handikapp vinner du då laget du har satsat på vinner. Du vinner även vid oavgjort och förlust med ett mål. Skulle ditt lag förlora med två mål får du hela din insats tillbaka. Vid förlust med tre eller fler mål förlorar du.

Asian handicap för e-sport

Det går att använda Asian handicap även när du spelar e-sport. Det gäller då för laget du satsar på att vinna antingen rundan eller majoriteten av rundorna för att du ska vinna.

Maps Handikapp 1.5

Vid handikappspel på e-sport, exempelvis Counter-Strike, spelas spelet på kartor, eller så kallade maps. Vid ett handikapp på 1.5 spelas totalt tre stycken maps där laget i underläge ges en fördel på 1.5 maps. För att laget ska kunna ta hem vinsten krävs det att laget vinner en map under spelets gång för att på så sätt ha sammanlagt 2.5 maps och därmed majoriteten av de tre kartorna.

Rounds Handikapp

När det kommer till rounds handikapp spelas endast en karta, vilken innehåller 30 rundor. Det lag som först uppnår vinst i 16 av rundorna vinner. I vissa turneringar spelas alla 30 rundor även om en vinnare redan är utsedd, varpå det vinnande laget kan låta det andra laget få resten av vinsterna eller fortsätta spela bara för skojs skull.

Varför spela på Asian handicap?

Att spela med Asian handicap har en rad fördelar som lockar spelare. Den allra mest uppenbara är att chansen för oavgjort tas bort och lämnar kvar endast två utfall; vinst eller förlust. Detta i sin tur gör att den som använder sig av spelformen har större chans att lägga ett bet med bra resultat. Ett asiatiskt handikapp ger dig dessutom nästan alltid bättre odds än om du spelar med ett europeiskt odds, vilket såklart gör det mer spännande att spela. Denna typ av spelform innebär även att du kan vinna trots att matchens två lag på pappret ser ojämna ut, i och med att handikappet sätter det ena laget i under- eller överläge.

Fördelar

  • Du har möjlighet att vinna även om du satsar på laget som ligger i underläge
  • Här finns endast två utfall; vinst eller förlust
  • Du kan få tillbaka halva eller hela din insats även om du inte vinner
  • Oddsen för Asian handicap är nästan alltid bättre än europeiska odds

Nackdelar

  • Denna typ av handikapp kan till en början verka förvirrande
  • Utbudet för spel med Asian handicap är mindre än det för andra handikappspel

Rekommenderade spelbolag för Asian handicap

Om du vill testa på att spela med asiatiskt handikapp uppmanar vi dig att besöka antingen Unibet, Betway eller Bethard. Här nedanför kan du läsa kort om var och ett av spelbolagen.

Unibet Asian handicap

När det kommer till spel med Asian handicap ligger Unibet i framkant som det främsta spelbolaget för spelformen. De erbjuder hög kvalitet på allt de erbjuder sina spelare och dessutom en app som gör det möjligt för dig att satsa på en match precis när och var du vill. Om du har funderat på att testa på spel med denna typ av handikapp är det här en utmärkt sajt att börja på.

Betway Asian handicap

Ett annat spelbolag att titta närmare på är Betway. Betway är en spelsajt som har erbjudit spel online sedan 2006, vilket gör att de har en hel del erfarenhet och vet vad spelarna vill ha. Precis som dess namn avslöjar ligger fokuset här på sport och odds och chansen att spela med Asian handicap är stor. Faktum är att sajten är en av de främst när det kommer till spelformen.

> Besök Betway

Bethard Asian handicap

Ytterligare ett spelbolag som erbjuder sina spelare spel med Asian handicap är Bethard. Med en svensk spellicens välkomnar de svenska spelare och erbjuder ett gediget utbud, inte bara av odds och sport, utan även av casinospel. Bethard grundades 2012 och har sedan dess etablerat sig som en spelsajt att räkna med. Här hittas bra odds, en bra utdelningsprocent och möjligheten att spela med asiatiskt handikapp, framförallt när det handlar om stormatcher.

> Besök Bethard

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=eyfjJBUnA-E

https://en.wikipedia.org/wiki/Asian_handicap