Vart kan jag titta på esport?

titta på esportEn fråga vi ofta får är hur och vart man kan titta på esport. Eftersom det inte är en etablerad sport som funnits i traditionella medier tidigare så är esport-bevakning inte en helt enkel fråga. Som tur är har det sedan några år utvecklats flertalet tjänster för att streama esport-matcher online, och fans har idag väldigt många alternativ att välja bland. Förutom tekniska plattformar som finns online har även kanaler som SVT, och tjänster som Viaplay, börjat sända esport-turneringar och evenemang. Vi på EsportBets.se tycker såklart det är otroligt kul att sporten börjar uppmärksammas mer, och har därför sammanställt en guide som hjälper intresserade att hitta kanaler och plattformar där de kan följa alla tävlingar.

Titta på esport online

För dig som har möjlighet att streama esport online finns idag flera stora plattformar att välja bland.

Esport på Twitch

twitch esportTwitch lanserade 2011 och har på några få år utvecklats till världens ledande sociala video-plattform för e-sport och tv-spel. Plattformen har över 15 miljoner besökare om dagen där alla delar samma brinnande intresse för spel och esport. Tittare kan interagera med spelarna de följer, samt varandra, och plattformen adderar en helt ny dimension till spelandet som tidigare inte varit möjlig. I princip alla storlag har sin egen Twitch-kanal, och även de flesta större e-sportturneringar sänds här. Det bästa med Twitch är att det är helt gratis att kolla på, men det finns också en betalversion där du slipper annonser och en rad andra förmåner. Är man frekvent i sitt tittande kan det vara väldigt skönt att slippa allt som har med reklam att göra, och det är gratis att prova på i 7 dagar. Därefter kostar premium-versionen 2.99 euro (cirka 25-30kr) i 6 månader, och 5.99 euro (cirka 50-60 sek) för nästkommande månader.

Esport på Youtube

youtube esport På Youtube kan man numera se livesändningar av flera esport-tävlingar, men också klipp från gamla event. Även Youtube har viss funktionalitet för att kommunicera med andra tittare, men plattformen är såklart inte byggd för esport i grund och botten. Vi tror dock att de kommer att utveckla vidare sin live-streamingfunktionalitet, och att esportsändningarna där kommer att bli bättre med tiden, speciellt om fler större sändningar sköts därigenom. Precis som Twitch är även reklamfinansierat och därmed gratis för dig som tittare!

Esport på Facebook

facebook esportFacebook ingick i ett avtal med ESL tidigare under 2017 där man vill ta sig an Twitch på allvar som den största plattformen för esport-streaming. Det är inte bara en grymt intressant deal för Facebook men också ett väldigt bra steg för oss esportälskare. Genom att samarbeta med Facebook ökar räckvidden för ESL markant med tanke på att Facebook har närmre 2 miljarder aktiva månatliga användare, och det kommer bara resultera i fler intresserade och större pengar i slutändan för sporten. Man kan följa ESEA via deras Facebooksida: https://www.facebook.com/ESEA och grupp https://www.facebook.com/groups/ESEAofficial. Allt du behöver är ett Facebook-konto!

Esport på Twitter

twitter esportPrecis som Facebook ingick även Twitter i ett avtal med ESL och Dreamhack tidigare under 2017. Avtalet kommer att ge Twitter rätten att sända 15 event från ESL One, Intel Extreme Masters och DreamHack via sin plattform. Twitter har sedan tidigare samarbetat med Eleague där man sände deras seminfinaler och mästerskapsturneringar. Förutom eventsen kommer ESL även att producera veckovisa 30-minutersprogram för Twitteranvändare. Även Twitter är gratis att använda för att streama esport.

Titta på esport på TV

SVT

Man får nästan säga att SVT har gått i bräschen när det gäller esport-sändningar sedan flera år, och verkligen hjälpt till att lyfta in sporten in i svenskarnas vardagsrum. Hittills under 2017 har man bland annat kunnat följa Dreamhack Masters och Dreamhack Summer. SVT ser du om du har betalat din tv-avgift, och här slipper du nästan alltid reklam.

Viaplay

När Viaplay säger att de tar sport på allvar kan man vara säker på att de verkligen menar det också. Förutom all traditionell sport ingår även esport i deras utbud, och man kan bland annat se turneringar i CSGO och annat. Om du är intresserad av sport är förmodligen Viaplay Sport det bästa paketet du kan köpa just nu, för du får i princip all sport du kan tänka dig. Tjänsten är en betaltjänst och kostar för närvarande 399kr i månaden. Fördelen är att man kan avsluta tjänsten precis när man vill, så det är inga långa avtal.

Titta på esport live

Det kanske mest underskattade sättet att titta på esport är förmodligen att se den live. Man kanske inte kan tro det, men precis som all annan sport så gör sig esporten bäst live. Dagarna då en turnering bestod av några datorer och ett tjugotal åskådare är som bortblåsta, och numera är esportevents i många fall pampigare än vanliga idrottsevenmang. När The International spelades i Seattle tidigare i år följde 17 000 fans turneringen live på plats i arenan. Hela evenemanget är precis som all annan sport en stor folkfest, och det är ett ypperligt tillfälle att lära känna andra esportfantaster, och prata med folk som verkligen kan sporten. Vi på Esportbets tycker det är självklart för alla fans att åtminstone gå på en stor turnering för att känna på den fantastiska atmosfären!