Omvandla odds till procent

Att oddsa är att satsa på möjligheterna till vinst. Här samlas statistik, kunskap och en smula tur för att tillsammans ge dig ett odds på en match eller ett spel du skall spela. Det finns olika sätt att beräkna odds och hur man kan mäta och jämföra odds. Här skall vi kika på hur odds och sannolikhet kan omvandlas till en procentskala där du enkelt förstår och kan jämföra de olika spelmöjligheterna. En bra spelare har en balans mellan höga och låga odds med stor och liten vinstchans.

Så räknar du ut sannolikhet

Att räkna ut sannolikheten är ett annat ord för en matematisk chansning, det finns vissa fakta att ta med i beräkningen, så som antal och möjligheter. Det är detta som ligger till grund för den vetenskapliga sannolikheten. Ta en enkrona till exempel, den har två möjligheter om du kastar den, att hamna på sidan för kronan eller sidan med klaven. Sedan måste du kasta kronan ett visst antal gånger för att kunna beräkna sannolikheten. Detta gör att du kan få en sanningsenlig bild av hur utslaget sannolikt skulle se ut. I detta fall 50–50.

Decimalodds

Decimalodds är idag det vanligaste sättet att räkna ut en sannolikhet, men det finns flera varianter och de är ofta förknippade med länder och deras traditionella sätt att räkna. Summan och sannolikheten skall trots allt vara detsamma oavsett var du bor. Ett decimalodds utgår från att din insats är 100 %, 1, och chansen att vinna är 40 %, då har du ett odds på 1,4. 50 kronor i insats ger då en utdelning på 70 kronor, drar du av din insats, 50 kronor så har du en vinst på 20 kronor.

Fraktionella odds

Rör du dig i engelska termer så kommer du att träffa på en annorlunda variant att relatera till odds, här kallas det fraktionella odds. En fraktion är en del av något och skrivs 6/4 eller 7:5. Här behöver du spela 50 kronor i insats för att vinna 70 kronor, vinsten är då 20 kronor och 20 kronor av 50 i insats är 40 % eller decimalodds på 1,4 som exemplet ovan visar. Detta sättet att räkna och visa odds är sakta på väg att fasas ut och decimalodds tar över.

Amerikanska / Moneyline odds

Moneyline odds är för oss nordbor det mest ovanliga och vi bör ta oss tid att förstå och kanske räkna om oddsen innan vi ger oss in i den amerikanska spelvärlden. Här grundas oddsen på din vinst och utgår från att insatsen är 100 dollar. Det är möjligt att ha både negativa och positiva odds. Är oddset negativt -300 så behöver du satsa 300 dollar för att vinna 100 dollar och din insats tillbaka, 300+100, 400 dollar totalt. Är oddset positivt +300 så satsar du 100 dollar och vinner 100+300, 400 dollar totalt.

Indirekt sannolikhet

Siffror och matematik är grundläggande i all statistik och vetenskapligt möjligt att bevisa och härleda till fakta. Men då spel alltid innehåller en viss del tur skall även oddsen tas med en viss nypa indirekt sannolikhet. Så oddset på 2,5 visar att det är 40 % chans till vinst på 100 i insats. Det vill säga du satsar 100 kronor på ett spel med oddset 2,5, svaret är 40 %. Den indirekta sannolikheten är 40 % chans att vinna. Här har du en möjlighet att känna av dina möjligheter till vinst ur ett annat perspektiv.

Viktigt att förstå odds

Vill du bli en riktigt bra spelare är det bara att ge sig in i den matematiska världen av statistik, odds, uträkningar och jämförelser. Här finns mängder av information och fakta att ta reda på och ju mer du lär dig desto bättre resultat kommer du att få. Framför allt är det viktiga att lära sig de olika sätten att räkna odds, decimalodds, fraktionsodds och de kluriga amerikanska moneyline oddsen. Allt handlar om vinstchanser och sannolikheten till detta genom din insats. En spännande värld där ren matematik blandas med fingertoppskänsla och en näsa för spelet.