Lista: Esportklubbarna som tjänade mest under 2018

Lista: Esportklubbarna som tjänade mest under 2018

Lista_ Esportklubbarna som tjänade mest 2018

Under 2018 såg vi en betydande tillväxt i esportindustrin, inklusive prispotter i turneringar och ligor. Totalt delades 130 miljoner dollar (ungefär 1,1 miljard svenska kronor) ut i prispengar i sammanlagt 10 olika esporter. Här listar vi de tio esportklubbarna som tjänade allra mest.

#10 Vici Gaming: 27 miljoner kronor

Vici Gaming nyttjade den massiva prispotten i The International till fullo genom att ställa upp med tre lag: Vici Gaming, VGJ.Storm och VGJ.Thunder. Även om den bästa placeringen av dessa lag ”bara” blev en 7/8-plats så tjänade de tillsammans 13 miljoner kr i den turneringen ensam.

#9 Fnatic: 29,1 miljoner kronor

Fnatics intjänade pengar kommer främst från tre esporter: League of Legends (11 miljoner), bland annat från en andraplats i LoL Worlds 2018, så väl som CS:GO (12 miljoner) och Dota 2 (4,7 mijoner).

#8 Cloud9: 29,2 miljoner kronor

Cloud9 hade ett framgångsrikt år med ett par större turneringsvinster, till exempel London Spitfires succé i Overwatch League som gav de 8,9 miljoner sek i vinstpengar, resten av prissummorna kom från CS:GO, Rocket League och League of Legends.

#7 Astralis: 32,5 miljoner kronor

Astralis är en klubb som endast har ett enda lag just nu, ett extremt framgångsrikt CS:GO-lag. De vann flera betydelsefulla tävlingar förra året och blev det första laget att vinna en Intel Grand Slam och bli 8,9 miljoner kr rikare.

#6 Virtus.pro: 35 miljoner kronor

VP lyckades med bravur i Dota 2 under 2018 och vann hela 4 stycken majors, även en 5-6-plats i The International bidrog till att bygga upp deras årliga vinstsumma.

#5 FaZe Clan: 36,3 miljoner kronor

Fortnite blev den esport som drog in mest pengar åt FaZe, mer än någon annan organisation i det spelet. Resterande intäkter kom via Call of Duty och PUBG.

#4 Evil Geniuses: 37 miljoner kronor

EG har varit ett känt namn i Dota sedan tidernas begynnelse och det var även i detta spel som man tjänade in en majoritet av sina pengar från förra året. Även vinsten i CoD Champs resulterade i mer i plånboken.

#3 Paris Saint-Germain Esports: 47 miljoner kronor

PSG slog till med en andraplats i The International som gav de 36 miljoner kronor i bössan, medan resten av inkomsten kom från övriga Dota 2-turneringar och blandade resultat i Rocket League.

#2 Team Liquid: 64 miljoner kronor

Organisationen Team Liquid hade ett fantastiskt år förra året med grymma resultat i flera esporttitlar, vad sägs om: Dota 2 (28,7 miljoner), Fortnite (11,6 miljoner), CS:GO (9,1 miljoner), PUBG (4,6 miljoner) och League of Legends (3,7 miljoner). Liquid är även den esportklubb som sitter på de bästa spelarna i Quake Champions som tjänade sammantaget 1,7 miljoner.

1# OG: 102 miljoner kronor

Det är oftast så att det laget som kammar hem Dota 2 The International är också det lag som toppar listan över mest intjänade pengar. Endast den vinsten gjorde OG 100 miljoner kronor rikare. Dock så saknar OG framgångar från förra året i övriga esporttitlar.

[gs-fb-comments]

Nyheter inom esport

Åtta spelbolag bötfälls på mångmiljonbelopp
Åtta spelbolag bötfälls på mångmiljonbelopp

Åtta spelbolag har anordnat spel på fotbollsmatcher där en stor del av spelarna är minderåriga och får därför betala böter på cirka 41 miljoner kronor. Läs mer

Dagens spel – förhöjt odds på LEC Summer Split 2019
Dagens spel – förhöjt odds på LEC Summer Split 2019

Splyce, G2 och Fnatic har alla matcher att spela i kväll i LEC Summer Split 2019. För att höja spänningen en aning erbjuder Betway förhöjt Läs mer

Promotional listing