esport i sverige 660x374

Esport Sverige

Här kan du läsa allt och lite till om e-sport, något som vuxit sig mycket populärt på senare tid. Många är de som sysslar med detta och det är idag en miljardbransch. På den här sidan kan du läsa om esportens bakgrund, vilka spel som är populära och även om framgångsrika svenska spelare och lag inom grenen. Hur har fenomenet vuxit sig så stort som det är i dagsläget? Hur kommer framtiden se ut för spelarna? Ja det ser inte ut som att det kommer att försvinna, utan snarare växa ännu mer.

Bakgrund och historia

Esporten har funnits ett tag, men det är inte förrän på senare år den vuxit sig större och fått sitt nuvarande format. Att spela mot varandra som tävling fanns redan när arkadspelen var stora. 1988 släpptes Netrek, det första spelet där du kunde spela i lag över internet. Även Doom är ett spel som har hjälpt till att forma tävling i datorspel och som har en del i dess historia. Grunden för den nuvarande typen av tävlande lades år 1997 i Sydkorea och redan år 2000 fick landet ett eget e-sportförbund. När spelet Starcraft kom ut 1998 drev det på utvecklingen rejält och nu tittar miljontals på sporten.

crtskärm tjockskärm(förr användes crt-skärmar, även kallat “tjockskärmar”)

Gå till https://sv.wikipedia.org/wiki/E-sport för mer bakgrundsinformation.

Esportens framväxt i Sverige

E-sport har varit populärt i Sverige ända från början, men det har givetvis vuxit sig större i samband med utvecklingen. Sverige har varit med från början och dessutom tagit en silvermedalj i VM i Quake redan år 2001. Den svenska e-sportsföreningen startades 2008 och de arbetar än idag för att sporten ska räknas in i det svenska Riksidrottsförbundet. Tävlingar på Dreamhack har börjat direktsändas i bland annat SVT och ordet e-sport kom med som ett nyord i svenskan 2013. Det finns dessutom två gymnasieutbildningar med detta som inriktning. Sverige är fjärde bäst i världen när det kommer till denna sport och den organiserade delen av det har över 100 000 medlemmar.

Är det lek eller sport?

Det finns en hel del människor som inte tycker att esport ska betraktas som en sport eftersom det inte innebär någon fysisk rörelse. Dock är sport något som man tävlar i, medan idrott innehåller fysiskt aktivitet. Tv-spel och datorspel är någonting som många i äldre generationer vägrar se som något annat än en lek eller ett tidsfördriv. Men även inom denna sport krävs det koncentration, tid, uppoffringar och hårt arbete för att lyckas komma långt, precis som i andra sporter. Inom esporterna finns det riktigt mycket pengar, likt inom andra sporter, och evenemangen drar lika stor publik som många andra sportevenemang.

Populäraste spelen bland svenskar

När det kommer till de spelen som är populära bland svenskar finns det flera olika, samt i flera olika kategorier. Counter-Strike: Global Offensive är ett av de populäraste bland svenska spelare, där svenskarna också är mycket framgångsrika. Sedan finns det en hel rad andra spel som till exempel League of Legends, FIFA och Overwatch som är populära. Det är med andra ord både First-person-shooters (FPS) spel och sportspel och mycket mer som går hem hos svenskarna. Vi kommer här nedan beskriva spelen Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Dota 2, FIFA, Overwatch och Fortnite så att du kan få större koll på vad de handlar om.

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive är ett first-person-shooter spel som gavs ut 2012. Dess föregångare har dock funnits mycket längre än så. Som spelare är du med i ett lag, antingen som terrorist eller som insatsstyrka. Det finns olika spellägen och olika vapen och du kan köpa nya vapen med pengar du tjänat in i spelet sedan tidigare. CS:GO, som spelet kallas, är mycket populärt bland gamers i Sverige och det hålls en del turneringar. Även Valve som skapat spelet har evenemang som de kallar “majors” där du som spelare kan kamma hem stora prispottar. Sverige har flera lag som tävlar i Counter-Strike: Global Offensive.

League of Legends

League of Legends, även kallat LoL, är ett onlinedatorspel som spelas i lag. Det ligger inom genren multiplayer online battle arena (MOBA) och spelet släpptes 2009. Det är gratis att ladda ned och spela spelet, men mikrotransaktioner erbjudas för att köpa exempelvis skins. Det är två lag som spelar och det handlar om att förstöra motståndarlagets bas eller att få motståndarlaget att ge upp. Det finns också neutrala monster som du besegrar för att gå upp i nivå. Du tjänar guld när du besegrar andra och det kan du använda till att köpa Items och Consumables som gör din karaktär starkare.

Dota 2

Dota 2 är ett strategidatorspel som har ett fantasytema, det släpptes 2013 och är en mycket populärt titel. Genren för spelet är Multiplayer Action RTS (ARTS/MOBA). Spelet fick även en stor uppdatering 2015. Spelet spelas av två lag med vardera fem spelare i varje lag. Det går ut på att eliminera motståndarlagets torn och sedan deras bas för att stå som vinnare. Arenan i Dota 2 är alltid densamma där ena lagets bas är i nedre vänstra hörnet och det andra lagets bas är i övre högra hörnet. Det var i Dota 2 som de stora prispengarna kom in i esport och utvecklaren Valve anordnar e-sportstävlingar i spelet.

FIFA

FIFA är ett fotbollsspel där du spelar som olika fotbollslag och du kan spela mot andra spelare i online-läget. Det kommer ut ett nytt spel varje år med uppdaterade lag och spelare. Du kan tjäna virtuell valuta och köpa spelare och paket med kort där du kan uppdatera dina befintliga spelare. Det finns världsmästerskap även inom esport i spelet och det spelas som en serie som sedan leder till slutspel. Det finns flera andra mästerskap i FIFA för tävlande och det är det sportspel som spelar störst roll inom esporten. FIFA som spel har funnits i en lång rad år och är utvecklat av EA Sports.

Overwatch

Overwatch är ett first-person-shooter spel där du spelar i ett flerspelarläge som lag. Det gavs ut av Blizzard Entertainment år 2016. I spelet är det två lag som spelar mot varandra och varje lag har sex spelare. Spelarna väljer mellan 30 olika karaktärer som de kan spela som. I Overwatch ska du beskydda ett antal kontrollpunkter på vägen, men ibland även att eskortera en last genom kartan. Overwatch är gratis att ladda ned och spela, men mikrotransaktioner förekommer. Du kan använda riktig valuta till att köpa kosmetiska förändringar till din karaktär, men det har ingen betydelse för hur bra din karaktär är i spelet.

Fortnite

Fortnite är ett spel som släpptes år 2017 av Epic Games. Det har snabbt vuxit sig stort och är populärt bland både yngre och äldre spelare. Fortnite har ett väldigt animerat utseende och mycket färger, men det handlar ändå om att besegra andra spelare. Battle Royale är spelläget där 100 spelare släpps ned på en ö och den som överlever längst koras som vinnare. Ön krymper under tiden spelet framskrider. Du ska också bygga fort för att beskydda dig, något som gör att spelet påminner lite om Minecraft. Spelet har nu också gett sig in i esportvärlden och världsmästerskap spelas bland annat.

Sveriges roll internationellt

Sverige har en ganska stor roll internationellt inom esport. Det finns en hel del framgångsrika spelare och lag som kommer från Sverige. När det kommer till indragna prispengar kommer Sverige på fjärde plats i världen, med cirka 170 miljoner svenska kronor intjänade. Det är inte illa alls för ett litet land som Sverige, och vi har framgångsrika spelare inom flertalet av de kända spelen inom sporten. Sverige har rankats bra inom esport i flera år. Den Svenska E-sportföreningen är knuten till internationella e-sportsfederationen och i deras mästerskap har svenska landslag medverkat med mycket bra resultat. Nu ska vi berätta mer om olika spelare och lag i Sverige.

Framgångsrika svenska spelare

 1. Emil ”HeatoN” Christensen (Counter-Strike)
 2. Johan ”Naniwa” Lucchesi (Starcraft 2)
 3. Marcus ”Thorzain” Eklöf (Starcraft 2)
 4. Gustav ”S4” Magnusson (Dota 2)
 5. Ludwig ”zai” Wåhlberg (Doat 2)
 6. Olof ”olofmeister” Kajbjer (CS:GO)
 7. Patrik ”f0rest” Lindberg (CS, CS:GO)
 8. Johan ”pieliedie” Åström (Dota 2)

Svenska lag

emil heaton christensen 550x367(I bild, Emil “Heaton” Christensen, en svensk esportlegendar)

Sverige har en del framgångsrika lag inom esportvärlden och inte bara det svenska landslaget. Ett av de mest framgångsrika svenska lagen är Alliance, ett Dota 2 lag. De är ett av lagen som tjänar mest pengar inom sporten. Förutom Dota 2 har de också ett lag i Fortnite och ett i Super Smash Bros. Ett annat stort svenskt lag är Ninjas in Pyjamas som bland annat spelar CS:GO, där Emil ”HeatoN” Christensen är grundare. Ninjas in Pyjamas har lag inom flera olika spel, förutom CS:GO har de också lag inom League of Legends, och Dota 2. Laget har tagit hem många vinster i flera olika turneringar inom de olika spelen.

Besök de svenska klubbarnas webbplatser:

https://nip.gl/
https://thealliance.gg/

E-sport är en tittarsuccé

Esport är en tittarsuccé och du kan titta på det både på plats i arenor, online och vissa event sänds även på teve i Sverige. I Sverige tittar över 20 procent av befolkningen på olika evenemang via till exempel Youtube och Twitch. När det var League of Legends MSI hade evenemanget över 360 miljoner unika tittare, långt mer än antalet tittare som såg på Super Bowl. Asiater är de som tittar mest på esport, men det har blivit mycket vanligare i väst också under senare år. Dreamhack i Jönköping har mångmiljontals tittare internationellt och mässan där besöks av cirka 20 000 personer varje gång.

 • Över 20 procent av Sveriges befolkning tittar på esport
 • Antal tittare ökar med stora antal varje år

Datorspel som sport är här för att stanna

Esport är ett fenomen som vuxit mycket genom åren och det blir mer och mer allmänt accepterat. Generationen som nu är vuxna har vuxit upp med datorspel och det ligger helt rätt i tiden och det är ingenting konstigt att det är så populärt som det är. Många investerar i e-sport och även Disney har investerat i det. Deras tv-kanaler sänder evenemang på teven och även SVT här i Sverige sänder stora evenemang. Denna sport har redan fler tittare än vad många andra stora sportevenemang har och prispengarna kan röra sig om miljontals kronor. Att investera i den här branschen kan vara ett smart drag med tanke på dess framväxt.

Även du som privatperson kan investera i företag som figurerar i den här världen. Ett tips är att införskaffa dig aktier i ett företag som till exempel Activision Blizzard och dylikt. Om du själv har ett intresse och kunskap om att spela något av de populära spelen kan du själv försöka dig på att tävla. Det finns en lång rad företag som du kan investera i och med tanke på esportens framväxt kan du förvänta dig att det är här för att stanna. I vissa kretsar spekuleras det i att det till och med kommer att bli minst lika stort som fotboll , vi får helt enkelt vänta och se.

Betting på esport är det nya svarta

En annan sak som har vuxit sig stor gällande esport är bettingmarknaden. Att satsa pengar på olika datorspel man tävlar i är helt enkelt det nya svarta, det är helt rätt i tiden. Många av de största spelbolagen erbjuder betting på flera av de stora evenemangen runtom i världen och det har blivit väldigt populärt bland bettare. Det finns även sidor som endast erbjuder betting på denna typ av sport, där du ofta hittar ett större utbud på olika evenemang inom olika spel. Du behöver inte vara särskilt insatt i esportsvärlden för att kunna satsa på ett lag eller en spelare, dock har du större vinstchans om du har lite koll.

Du kan satsa på flera av de populära spelen så som till exempel CS:GO, Dota 2, Overwatch och League of Legends. Odds på esport fungerar likadant som spel på andra sporter och oddsen skiljer sig inte åt. Många gånger kan du även betta på ditt favoritlag eller din favoritspelare via din mobil, vilket är enkelt och smidigt. Det finns många olika ställen där du kan betta och det du ska vara noga med är att hitta en sajt som har en svensk spellicens. Ibland kan du också få en bra välkomstbonus som låter dig satsa mer än endast det belopp du sätter in.

Esportbets.se guidar dig i djungeln av esport betting

Vi på Esportbets.se är din ultimata guide inom esports betting. Vi hos oss kommer du bli guidad genom bettingvärlden så att du kan få en smidig och enkel upplevelse. Du kan ta del av vilka spelbolag som erbjuder spel på esport, och vi ger dig också speltips och mycket annat. Om du är intresserad av att betta på något evenemang inom esport kommer du ha stor nytta av vår sida. Vi publicerar både nyheter och guider som gör det enklare för dig att satsa dina pengar på ett effektivt sätt, samt att du får tips om skin gambling, där du kan satsa dina skins mot riktiga pengar. Nedan följer några tips:

 • Hitta en seriös bettingsajt
 • Ta hjälp av oss på Esportbet.se
 • Läs på om lagens och spelarnas dagsform