Regeringen vill införa nya gränser för spel
(bild: Markus Spiske på Unsplash)
Regeringen menar att i oroliga tider ökar risken att folk vänder sig till spel. Därför vill de införa ytterligare restriktioner mot spelande – insättningsgräns och tidsgräns. De två åtgärderna kan enligt spelbranschens riksorganisation påverka spelbolagen mycket negativt.
Förslagen är tänkta att träda i kraft 1 juni
Det var under en pressträff i torsdags som Ardalan Shekarabi tog ordet och presenterade regeringens ändringar för spelmarknaden. Åtgärderna ska gälla från och med 1 juni och fortgå året ut. Shekarabi säger att social distansering och ekonomiska svårigheter kan förstärka spelproblem. Han säger följande:
”Det vi ser är en farlig cocktail som ökar riskerna för spelmissbruk, säger Shekarabi.”
”Det är tydligt att vi behöver agera och vi behöver göra det nu.”
Tillfällig förordning med tre regler
För att reducera risken för spelmissbruk har regeringen tagit fram flera punkter som kommer att begränsa spel om pengar:
- Insättningsgräns på 5000 kronor per vecka och konto
- Det ska vara obligatoriskt att sätta en tidsgräns för spelande
- Bonusar får som mest bestå av ett belopp på 100 kronor
I dagsläget har spelare redan tillgång till att sätta gränser. Men med de nya reglerna utökas restriktionerna och kontrollerna.
Kritiska röster från spelbranschen
Alla är inte lika övertygade att spelregleringarna kommer att föra gott med sig. Nu höjs flera röster från spelindustrin. En som ansluter till kritikerna är Patrik Hofbauer, vd på det statliga Svenska Spel:
” De kraven som nu presenteras är tuffa och vi är inte helt säkra på om de här kraven är rätt […] för att skapa en säkrare och tryggare spelmarknad.”
Andra ledande personer i spelbranschen har också uttalat sig angående förslagen. Till Dagens Industri berättar Douglas Roos, grundare av Frank & Fred:
”Det är ett otroligt populistiskt utspel. Shekarabi har ingen aning om spelandet har ökat eller minskat under den här pågående krisen.”
Risk att spelare flyr till utländska spelsidor
Samtidigt som licenssystemet i Sverige har bidragit till tryggare och säkrare spelmiljö har det blivit tuffare för spelbolag med svensk licens att konkurrera mot utländska spelsajter. Att svenska licensbärare inte kan erbjuda bonusar, tävlingar, kampanjer och lojalitetsprogram i samma utsträckning som utländska konkurrenter kan få negativa konsekvenser. Eftersom alla spelare inte tycker om begränsningarna söker de istället lyckan på spelbolag som inte har spellicens i Sverige.